Etusivu Syksy Käsikirja Alkuopetus Kauppa Yhteystiedot Toimintaideat

Heijaa Hoijaa, Syksy tulla saa!

Syksy tanssittaa

”Mikään ei oo hauskempaa, nyt syksy tulla saa.”

(Musiikki soi taustalla, vinkki Lähdetään Musiikkimatkalle 2 kirjasta)

Jaa lapset kolmeen eri ryhmään: syysmarssijoihin, huivitanssijoihin ja viittasankareihin.

Syysmarssijoilla on jaloissaan nilkkakulkuset, huivitanssijoilla kädessään mukavasti hulmuavat huivit ja viittasankareilla selässään isohkot viitat.

Huivitanssijat ja viittasankarit asettuvat vapaassa järjestyksessä ympäri tilaa ja istahtavat lattialle. Heidän ei tarvitse olla ryhmittäin, vaan jokainen lapsi voi olla omassa hyvässä paikassaan. Kullakin ryhmällä on musiikin aikana oma vuoronsa liikkua ja olla paikoillaan.

Syysmarssijat aloittavat tanssin. He lähtevät astelemaan vapaasti tilassa musiikin alkaessa ja pysähtyvät kuin patsaat, kun on huivitanssijoiden vuoro.

Huivitanssijat tanssivat kohdassa: ”Heijaa, hoijaa, heijaa, hoijaa, syksy tulla saa.” Huivitanssijat voivat pyörähdellä patsaiden ympärillä huivejaan samalla hulmutellen ja istuvat lattialle vuoronsa päätyttyä. Syysmarssijat jatkavat.

Viittasankareiden vuoro on musiikin huhuilukohdassa (uuu-uuu), tuolloin paikoillaan ovat sekä syysmarssijat että huivitanssijat. Viittasankarit voivat tanssia salaperäisin ja ehkä hieman pelottelevinkin askelin.

Musiikin aikana syysmarssijoilla on kolme tanssikohtaa, samoin huivitanssijoilla.

Viittasankarit tanssivat musiikin väliosassa.

Syksy Tulla Saa

Säv. ja san. Luri ja Marika Luokkala c Manus

Syksy Tulla Saa

Tässä käyttöösi syksyinen laulu joka sopii varmasti moneen menoon tähän aikaan vuodesta. Ole hyvä! https://musiikkimatka.fi

Julkaissut musiikkimatka.fi Torstai 23. elokuu 2018
Syksyinen soitinruno

Syksy tulla saa, syksy tulla saa. - rytmikapulat
Mikään ei oo hauskempaa. - rytmimunat


Syksy tulla saa, syksy tulla saa. - rytmikapulat
Pisaroiden ropinaa nyt kuunnelkaa. - sormenpäillä rumpuun

Syksy tulla saa, syksy tulla saa. - rytmikapulat
Tuuli se puita taivuttaa. - putkipenaali.


Syksy tulla saa, syksy tulla saa. - rytmikapulat
Tuuli myös lehtiä tanssittaa. - triangeli


Syksy tulla saa, syksy tulla saa. - rytmikapulat
Mikään ei oo hauskempaa - rytmimunatHerra Sibelius ja vesipisarat – laulaen, rytmittäen

(Sibelius, teos viululle ja sellolle Water Droplets) Vinkki Lähdetään Musiikkimatkalle 2kirjasta

Jean Sibeliuksen ”Vesipisarat” on pieni sävellys, jonka rytmi läpi kappaleen on TAA-TAA-TAN-TAN-TAA.

Kuunnelkaa lasten kanssa aluksi Sibeliuksen kappale, joka on kestoltaan vain 1:11.

Kokeilkaa, miten kappaleen soidessa sen rytmissä voidaan lausua ”Li-ti-nöi-tä, lä-ti-nöi-tä”

Melodia ei ole kovin haastava, joten sanat voidaan myös laulaa musiikin tahdissa.
Otetaan mukaan soittimet. Soittakaa rytmiä lattiaan kappaleen tahdissa.

Tähän soveltuvat hyvin riisipuikot, sanomalehtirytmikapulat ja puiset rytmikapulat.

Soittaminen helpottuu, kun samalla lausuu sanoja ”Li-ti-nöi-tä, lä-ti-nöi-tä”.

Kappaleen rytmiin löytyy paljon erilaisia sanoja:


KAS-TE-MA-TO-JA, E-TA-NOI-TA,

LÄ-TÄ-KÖI-TÄ, RA-PA-KOI-TA, KU-MI-SAAP-PAI-TA.

Keksittekö lisää sopivia sanoja rytmiin TAA-TAA-TAN-TAN-TAA?

Tässä kappale YouTubessa:


Rapakoiden Sankarit -loru

“Kumisaappaat jalassa on hieman raskas astella.

Hyppään, pomppaan lätäkköön,

vaatteet kastuu, mutta kastukoot.

Kumisaappaat jalassa on myös hauska astella,

rapakoiden sankarit, me sadekelin konkarit.”

Keksikääpä lasten kanssa yhdessä loruun sopivat liikkeet!

Lasten kulttuuri on mielestäni arvokas ja ylevä asia, ja siksi onkin ollut niin mahtavaa voida tehdä uutta lastenmusiikkia. 14 uutta lauluamme polveilevat varsin vaihtelevassa musiikin maastossa, kiemurtelevat rytmikkäitä reittejeä eteen päin soiville poluille.

Lauluissa on selkeästi käytössä kaikki musiikin peruselementit. On hidasta ja nopeaa, on iloista ja surullista mutta ennen kaikkea on hauskat tarinat joista lapset pitävät. Juuri näiden tarinoiden ja hahmojen ympärille sinun on hauska rakentaa toimintaa.

Ja sitä toimintaa sitten onkin paljon: Lähdetään Musiikkimatkalle ykkös ja kakkos kirjat antavat sinulle yhteensä 128 käyttöön valmista ideaa lasten musiikkitoimintaan. Lisäksi kakkos osassa saat 7 lämminhenkistä satua / tarinaa, joissa seikkaillaan laulujen tekstien maailmassa.  Voit käyttää tarinoita hyvin myös nukkari lukemisena.

Musiikin varhaiskasvatuksen käsikirja Musiikkimatkailijoille antaa sinulle tietoa ja vastauksia mm. eri-ikäisten lasten musiikillisiin kehitysvaiheisiin, mitä miksi ja milloinkin kannattaa tehdä. Kirja on kirjoitettu innostavasti ja se sisältää selkeät käytännön vinkit eri aihealueiden käsittelyyn.

Kyseessä ei ole kuivakka teoriakirja, vaan musiikin iloa pursuava teos joka on täynnä erilaisia harjoituksia, vinkkejä, loruja, rytmityksiä ja vaikka mitä.

Lähde nyt Musiikkimatkalle uudella toimivalla tavalla. Hanki omaksesi Lähdetään Musiikkimatkalle 1 & 2 Kirjat ja Levyt sekä Musiikin varhaiskasvatuksen käsikirja Musiikkimatkailijoille nyt tarjous hintaan 109

OstaLue lisää ja kuunteleKolme Kummitusta

Nämä kummituskaverukset eivät ole kovinkaan rohkeita,
vaan tarvitsevat öisille seikkailuilleen monenmoisia turvavälineitä.

Keskustelkaa lasten kanssa, onko pimeä heille jännittävä asia.
Löytyykö yhdessä pohtien keinoja mahdollisen pimeän pelon voittamiseksi?


Kummitusten yöllinen tanssi

(Musiikki soi taustalla)

Tanssiin tarvitaan kolme kummitusryhmää, joissa kussakin on kolme kummitusta sekä hurjien pelottelijoiden joukko.

Tanssin kulku:

Osa 1.
Ensimmäinen kolmen kummituksen ryhmä on valmiina aloittamaan yöllisen tanssinsa. Kuunnellaan lyhyt alkusoitto, jonka jälkeen kummitukset etenevät tanssien varovaisin askelin ja taakseen välillä kurkkien.

Osa 2.
Seuraavat kolme kummitusta yhtyvät tanssiin. He etenevät tanssien varovaisesti, jokaisella voi olla kädessään taskulamppu.

Osa 3.
Tanssiin yhtyy vielä kolme kummitusta lisää. Heidän jaloissaan on tutinaa, kaavuissa voi olla heijastimet.

Välisoitto:
Kummitusjoukko pysähtyy paikoilleen, sillä nyt on hurjien pelottelijoiden vuoro. He kiertelevät paikoillaan olevien kummitusten ympärillä ja voivat tehdä hurjaakin hurjempia pelotteluääniä.

Osa 4.
Kaikki käyvät yhteiseen isoon piiriin (kummitukset ja pelottelijat). Nyt ei enää pelota lainkaan, vaan tanssissa on mahtavaa pelottomuutta. Edetään piirissä huolettoman rohkeasti. Käsiä voi nostaa ylös ja kumistaa rintakehään pelottomuuden merkiksi.

Musiikin päätyttyä kaikki voivat istua lattialle ja siitä kellahtaa selinmakuulle.

Vinkki:
Malleteista voi tehdä tanssitettavia kummituksia. Laita malletin ylle valkoinen kangaspala ja kiinnitä kangas malletin nupin ympärille kuminauhalla.


Taskulampputanssi

Valitse tunnelmaan sopivaa taustamusiikkia (esimerkiksi Rene Aubry, Demi Lune, levyltä Plaisirs d’Amour). Hämärässä huoneessa annetaan taskulamppujen valokeilojen tanssahdella lattialla, seinällä, katossa.

Tanssi voidaan toteuttaa koko ryhmällä tai siten, että vaihdellaan tanssijoita. Tällöin osa lapsista saa lattialla istuskellen ihailla valojen tanssahtelua.

Arat kummitukset ja kummitusorkesteri (laulu soi taustalla)

Jaetaan lapset arkoina hiipiviin kummituksiin ja kummitusorkesterissa soittajiin.
Kummituksilla voi olla yllään lakanasta valmistetut kaavut ja kädessä taskulamput.
Kaapuihin lapset voivat halutessaan kiinnittää tarvittavia turvavälineitä: heijastimia, heijastinnauhaa tms.

Kummitusorkesteri soittaa laulun väliosassa kummitussoittimilla: kattilan kannet, kattilat ja kauhat, triangeli ja lusikka, peltipurkit. Mitä muita kummituksille sopivia soittimia voisi keksiä?

Hiipivät kummitukset pysähtyvät paikoilleen, kun kummitusorkesteri soittaa.

Yöllinen varjoteatteri

Varjoteatteriin tarvitaan näyttämöksi pala pingotettua lakanakangasta tai valkoista paperia ja pari lamppua näyttämön taakse. Hahmot voidaan tehdä mustista kartonginpaloista, joihin teipataan kepit tai rautalangan pätkät.

Kummitusnuken saa helposti tekemällä pään styroxpallosta, johon tehdään sormelle reikä, ja vartalo muotoutuu verhoamalla käsi kankaalla. Näyttämöksi sopii tuolien päälle levitetty kangas, jonka taakse nukkien liikuttajat pääsevät piiloon.


Lapset voivat itse suunnitella, mitä hahmoja yöllisessä varjoteatterissa tarvitaan.
Esitykseen voidaan tehdä tarina, mutta se voi olla myös hahmojen tanssia musiikin soidessa taustalla.

Kolme Kummitusta

säv ja san Luri ja Matrika Luokkala c Manus

 

Oletko arka musiikin tekemisen suhteen, tuntuuko musiikkituokioiden suunnittelu hankalalta puuhalta? Ei tunnu enää kauan. Voisit aloittaa vaikka askartelemalla lasten kanssa sanomalehti rytmikapulat. Sitten voittekin jo perustaa mahtavan rytmikapulabändin ja käyttää Rummunlyöjä laulua taustalla. Ykkös kirjassa on hauska vinkki miten jakaa lapset ryhmiin ja soittaa kolmea eri rytmiä niin, että se kuulostaa jo pienen harjoittelun jälkeen aivan upealta. On tärkeää, että lapset saavat onnistumisen kokemuksen musisoinnistaan.

Näissä meidän kirjoissa on yhtenä tärkeänä ajatuksena se, että yhtä laulua voidaan tehdä monipuolisesti, monelta kantilta. No sitten puuhailu Rummunlyöjän parissa voisi jatkua “Rummunlyöjien tanssin” pyörteissä, mikä löytyy kakkos kirjasta. Varmaa on, että teet helposti tuostakin laulusta ainakin neljä musiikkituokiota, eikä varmaankaan vielä ole kuulostanut liian vaikealta?

Vai oletko jo vanha tuttu musiikin kanssa? Olen aivan varma että kirjamme antavat ainakin muutaman ahaa-elämyksen myös sinulle. Kirjojen lähestymistapa musiikkiin on hyvin yksinkertainen ja suoraviivainen. Moni taitava musikantti on tullut kertomaan miten olivat jo unohtaneet kuinka pienestä hyvä musiikkituokio syntyy.

Lisäksi uskon, että osaat arvostaa myös aikaa jonka säästät valmiiden vinkkien ja teemojen avulla. Tiedän, että vaikka on kuinka kova palo tehdä hienoa musiikkia lasten kanssa, niin monesti se suunnittelu puoli jää omalle ilta-ajalle.


Saat Lähdetään Musiikkimatkalle 1 & 2 Kirjat ja Levyt sekä Musiikin varhaiskasvatuksen käsikirjan Musiikkimatkailijoille nyt tarjous hintaan 109 €

OstaLue lisää ja kuunteleKolme kummitusta - soitinruno

Varaa esille ” kummitussoittimia ”: kattilan kansia, kattiloita, kauhoja, peltipurkkeja, tiskiharjoja,lusikoita jne. Kokeilkaa lasten kanssa millaisia ääniä näillä soittimilla saakaan aikaan. Mukaan sopivat hyvin myös laattasoittimet. Nyt ollaankin valmiita soittamaan tehostesoitot runoon.

Kolme kummitusta valppaina vaeltaa.
Kummitukset yössä ja niiden jaloissa on tutinaa. ( soitto )

Puiden varjot hurjilta näyttää,
nyt on syytä taskulamppua käyttää. ( soitto )

Kolme kummitusta valppaina vaeltaa.
Kummitukset yössä ja niiden jaloissa on tutinaa. ( soitto )

Ne katsovat ensin oikealle, sitten vielä vasemmalle.
Käsi tarttuu myrskylyhtyyn, kun linnut yölliseen lauluun yhtyy. ( soitto )

Kolme kummitusta valppaina vaeltaa.
Kummitukset yössä ja niiden jaloissa on tutinaa. ( soitto )
On aika päättää yöllinen hetki ja kotia kohti suunnata retki. ( soitto )

Kummitukset yössä valppaina vaelsi.
Kummitukset yössä ja niiden jaloissa tutisi. ( soitto )

Kotona tuumivat kaverukset nuo,
miten upeita hetkiä heille yö näin suo. ( soitto )

Rohkeasti päättävät uudestaan,
yöllisen retken tehdä kolmestaan. ( soitto )

Kiinnostuitko? ッ

Inspiroidu ja löydä musiikin ilo. Katso mitä voisit tehdä:


☀ KEVÄÄLLÄ

☂ SYKSYLLÄ

❄ JOULUNA

LUE JA KUUNTELE LISÄÄ

Lue myös lisää käsikirjastamme täältä.

Lisää luettavaa?

Olet lämpimästi tervetullut iloiseen RUMMUNLYÖJÄ ryhmäämme FACEBOOKISSA.
Löydät sieltä lisää vinkkejä ja paljon kiinnostavaa keskustelua. Liity nyt!


✎ Tekstaa meille

Tarvitsetko lisää tietoa tuotteistamme, postituksesta, laskutuksesta? Haluaisitko antaa palautetta? Lähetä tekstiviesti numeroon:

☎ 041-743 34 20

Vastaamme nopeasti, emmekä soita takaisin jollet erikseen pyydä.
Voit toki myös halutessasi soittaa numeroon.
Palvelu on auki arkisin 10-16:00 ja vastaamme viestihin kyllä muinakin aikoina mahdollisuuksien mukaan. © Suomen Musiikkimatka Oy 2017 email:musiikkimatkalaskutus@gmail.com puh: 040 187 4763 / © kuvat: www.fairytalepetronella.com

Etusivu Syksy Käsikirja Alkuopetus Kauppa Yhteystiedot Toimintaideat