Hyväksi arvioitu

[parallax-scroll id=”1684″]

“Luokkalat ovat pakanneet matkalle mahtavat eväät…

Lähdetään musiikkimatkalle on lastentarhanopettaja ja taidekasvattaja Marika Luokkalan sekä pop- muusikkona Puolikuu- ja Clifters- yhtyeistä tunnetun Luri Luokkalan yhteistyössä syntynyt monipuolinen opas soiville poluille ja rytmikkäille reiteille musiikin ihmeelliseen maailmaan. Kirjan kuvituksesta vastaa satutaiteilija Petronella “Tinttu” Grahn, joka on tullut tunnetuksi myös mm. lastenvaatteiden ja sisustustuotteiden suunnittelijana. Kuvituksella on suuri rooli kokonaisuudessa ja se tukee hienosti laulujen tarinaa. Kuvat ovat mielikuvituksellisia ja sananmukaisesti satumaisen kauniita. Kuviin, muutamaan lauluun ja erilaisiin päiväkodeille soveltuviin koulutuspaketteihin voi tutustua hienoilla nettisivuilla osoitteessa: www.musiikkimatka.com.

Luokkalat ovat pakanneet matkalle mahtavat eväät. Levyssä ja kirjassa riittää laulettavaa, tanssittavaa, maalattavaa ja leikittävää pitkäksi aikaa. Kirjasta löytyy levyn kaikista lauluista nuotit ja soinnutukset sekä jokaiseen lauluun ohjeita siitä, kuinka lauluja voi toteuttaa monipuolisesti eri taiteenlajeja yhdistellen. Lastentarhanopettajamaiseen tapaan vinkkejä löytyy myös askarteluihin ja vaikkapa varjoteatteriin. Levy alkaa alkulaulusta ja päättyy loppulauluun ja siihen väliin mahtuu mm. eri vuodenaikoihin soveltuvia kappaleita syksystä kesään. Laulujen toteutustapa myös vaikeutuu matkan varrella. Alussa käytetään kehoa soittimena ja lopussa soitetaan jo laattasoittimilla pentatonista asteikkoa. Tämä matkaopas soveltuukin oivallisesti rytmittämään päiväkodin musiikkikasvatuksellista toimintaa.

“Joulua levyllä vietetään yllättävässä seurassa…

Levyn kappaleet noudattelevat vuodenkiertoa. Alkulaulun jälkeen syksyyn kuuluvien kappaleiden lyriikoissa huomioidaan syksyn lehdet, hämäryys ja lätäköt. Litinöitä lätinöitä- kappaleessa on oivallisia tempovaihteluita ja siihen liittyvää kehorytmiikkaa. Kappaleessa Kolme Kummitusta sen sijaan on huomioitu toiminnallisissa vinkeissä jännitys, pimeys ja arkuuden tunne. Talvea kohden siirrytään tanssahdellen kevyen valssin siivittämänä Keijun ja Pakkaspojan kanssa. Duuri- koira ja Molli- kissa lauluun liittyen on paljon erilaista musiikkikasvatuksellista toimintaa tarjolla. Tälle parivaljakolle olisi ehkä voinut antaa suurempaakin yhteen nivovaa roolia tälle kiehtovalle musiikkimatkalle.

Joulua levyllä vietetään yllättävässä seurassa lehmän kanssa. Lehmän joulu nouseekin kokonaisuudesta edukseen esiin. Se on humoristinen kuvaus lehmästä ja sonnista sekä jouluisesta valssista. Rummun lyöjässä on tuttu rytmi, monipuolisia rummutusohjeita ja monimutkaisiakin harjoituksia kehosoittimella. Ennen loppulaulua pärähtää ilmoille Eskarirock, joka soveltuu mainiosti tunnusmusiikiksi esiopetusvuodelle. Laulussa korostuu eskareiden ylivertaisuus, kun ” ennen olin vauva, nyt oon eskari, ei mulle kurahousut sovi laisinkaan ja jos joku vielä väittää, että päiväunet tarvitsen, sekös vasta roskaa on, niitä enää tarvi en.”

Lähdetään musiikkimatkalle on tarkoin suunniteltu, monipuolinen ja toiminnallinen kiertoajelu, jolle kannattaa lähteä mukaan. Se sisältää 14 hyvin tehtyä, uutta lastenlaulua ja yli 50 musiikillista toimintaideaa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan jatkoa ja kuvittajalta satukirjaa.

Julkaistu Lastentarha -lehden 5/2015 numerossa.

Teksi: A-J Luhtavaara ja Jerkka Laakkonen
Lähdetään Musiikkimatkalle

Kirja ja cd

Luri ja Marika Luokkala

Kuvitus Petronella Grahn